Wat is nou een portret?

artistiek-portret-044Dat is een vraag die ik regelmatig te horen krijg. Veel mensen denken bij het woord portret aan de standaard pasfoto of schoolfoto. Hoewel beide soorten foto’s horen onder de noemer portret is de omschrijving in werkelijkheid veel ruimer.

Een portret is een artistieke voorstelling van een persoon of een groep.

Dit is de algemene omschrijving van een portret volgens oa. Wikipedia. We kunnen dus alle foto’s waarop mensen staan afgebeeld en waarbij deze mensen ook het onderwerp zijn van de foto scharen onder het kopje portret. Als je deze omschrijving bekijkt, zie je dat het ruimer is dan alleen de standaard schoolfoto of pasfoto.

Voor mij persoonlijk heb ik de regel dat een persoon “herkenbaar” moet zijn afgebeeld. Hierbij hoeft dan ook niet het gehele gezicht te zien te zijn. Als iemands karakteristieke eigenschappen zichtbaar zijn voldoet het al aan mijn definitie van een portret. Bijvoorbeeld ome Klaas met zijn kale hoofd, kan zo gefotografeerd worden dat je alleen de randen van zijn hoofd ziet en daarbij gelijk ome Klaas herkent. Je ziet geen ogen, neus of mond.

Zolang een persoon herkenbaar in beeld is valt het voor mij onder portret.

 

No widget added yet.